Svi vrhovi Povlena

Piše: MLADEN

Neko je jednom rekao da je Povlen najlepša planina zapadne Srbije i da je po prelepim pejzažima koji krase njene zaravni bogatija od Zlatibora, Tare i Zlatara… Ne bih bio tako isključiv, jer je svaka planina lepa na svoj način.

Ali ono što ja mislim o Povlenu ne bi mogao ni Andersen da opiše u svojim bajkama. Da sam vila Ravijojla, definitivno bih živeo ovde. Na ovoj valjevskoj planini sve je lepo. Pitome i prostrane livade ušuškane između tri vrha, Malog, Velikog i Srednjeg Povlena, pitki izvori hladne vode koja teče iz bukovog korena, bezbroj lekovitih trava čine ovu planinu pristupačnom u skoro sva četiri godišnja doba. Ma… mogao bih do sutra da nabrajam…

Mi smo šetnju počeli iz sela Debelo Brdo. To vam je na putu između Valjeva i Bajine Bašte. Kiša koja je padala uzalud je pokušavala da nam pokvari planove.

Popeli smo se prvo do Velikog Povlena, koji je, nećete verovati, najniži od sva tri. Onda smo kroz polje sremuša i borovu šumu izašli na Srednji Povlen.

A ekipa… moral na 150 posto!

Od srednjeg Povlena uputili smo se do Malog Povlena (najvišeg od sva tri). Staza vodi preko Kneževog polja, meni jednog od najlepših u Srbiji, od onih koje sam do sada video.

Tu smo zastali. Takav je bio dogovor. Malo duži odmor, obilazak Crkve Sv. prvomučenika arhiđakona Stefana, fotkanje, nešto da se prezalogaji pre odlaska na Mali Povlen.

Staza nije bila teška. Pitomi kraj omogućava da se s lakoćom krećete u skoro svim pravcima, a usput ima izvora vode. Takav vam je Povlen.

Pogledajte i video o Povlenu:

Celu stazu možete pogledati OVDE.

Leave a Reply