Balkan

Možda je ovaj tekst trebalo objaviti ranije. Možda na leto, usred turističke sezone. Možda upravo onda kada je žeđ za informacijama o Midžoru, o Staroj planini, bila neutaživa… Ili onda kada je u Srbiji zbog pandemije bilo skoro nemoguće pronaći smeštaj za izlet u prirodu.

A možda i ne!

Često na društvenim mrežama neko objavi sliku ili video, ili napiše nešto lepo i simpatično o Staroj. A onda krene salva pitanja: pa gde je to, kako do tamo, smeštaj, šta da se vidi, kako ovo, kako ono…

I nemam ništa protiv toga. Naprotiv. Ovaj sajt, između ostalog, i postoji zbog toga. I sam volim da podelim tako nešto. I mnogi od vas trude se da daju što više podataka, što više „HowTo“ tipova. I to je OK.

Ali šta mi smeta?

Smeta mi što sam ovog leta na planinama sretao te i takve turiste, koji su potpuno nezainteresovani za okolinu u kojoj se nalaze. Što su koristili upravo našu, da kažem, dobru volju, da vam približimo lepote Srbije. Jer, selfi na Instagramu sa napućenim usnama… Kao da su besni što nisu na nekom Halkidikiju ili u Budvi… I to ne bi bilo ništa neobično da svojom nezainteresovanošću ne ugrožavaju i sebe i druge. Koliko li sam samo tekstova na portalima pročitao: Gorska služba spasavanja traži, spasava dvoje, troje, izgubili se… Ma nisu se izgubili, smorili su se, jer su krenuli na pešačenje od 15 i više kilometara u sandalama i papučama, doterani i našminkani. Bez vode. Bez hrane. Bez imalo pojma gde su uopšte.

A o smeću i bahaćenju prema svemu što im se nađe na putu da ne govorim.

I znamo mi iz #Preprirodise da vrlo često koristite informacije koje vam pružamo, i drago nam je zbog toga. Nesebično ih delimo sa vama i ne tražimo ništa zauzvrat. I dalje ćemo to raditi. Ali da li je moguće da ponesete ambalažiranu hranu u neku šetnju, vukljate je 10-20 kilometara, pojedete je i ostavite smeće za sobom? Pa da li je toliko teško tu PRAZNU kutiju ili flašu vratiti sa sobom i baciti je u kantu! Koliko je teška? 20 grama?! Bes u meni!

Bio sam na Staroj. Bio sam i u selima podno Stare. Obišao i poneki vodopad. Užas! Prazne flaše! Kutije od cigareta. Limenke energetskih pića! Da li se drogirate?! Da li su vam i za to krivi Klinton, NATO, Evropa, ustaše…

Izvinjavam se zbog ovoga što ste pročitali i izvinjavam se svima vama koji se nesebično trudite da svoja oduševljenja podelite sa svima nama, ali nisam želeo da budem deo informacione armije ljudi, nadajući se da ću nečinjenjem bar udaljiti te i takve „ljubitelje“ od prirode i dati joj bar kakvu-takvu prednost.

E zato sam ovaj tekst tek sada napisao, a ne onda kada je nastao video u nastavku ovog teksta.

A Stara planina?

Pa prelepa je.

Pogledajte i video sa šetnje od Babinog zuba do vrha Midžor:

Leave a Reply